Besøg i Lundager Skov
At vise hvordan partnerskabet mellem Naturstyrelsen, Assens Forsyning A/S og Assens Kommune har bidraget til øget grundvandsbeskyttelse ved hjælp af skovrejsning samtidig med, at rekreative interesser tilgodeses. Desuden fortælles om Assens Kommunes arbejde med udtagning af lavbundsjorde (Assens-modellen) og de fremtidige potentialer heri. Assens Kommune har netop modtaget KL’s klimapris ’24 for modellen.
Publikum
Der vil være begrænset mulighed for at tage opstilling i Lundager Skov.
Billeder
Se billeder umiddelbart efter besøget
Baggrund
Lundager Skov: I 2015 indgik Assens Kommune og Assens Vandforsyning et samarbejde om skovrejsning ved landsbyen Lundager for at skabe flere muligheder for friluftsliv og for at beskytte grundvandet. Grundvandet fra området, bidrager med drikkevand til cirka 4000 husstande.
I dag er nogle boringer udfordret af at der fra tid til anden konstateres for høje værdier af uønskede stoffer som pesticider eller nitrat. Det kan medføre, at boringer lukkes, eller at vandet skal håndteres på særlig vis for at bringe de uønskede stoffer under grænseværdierne. I 2016 trådte Naturstyrelsen ind i samarbejdsaftalen mellem Assens Kommune og Assens Vandforsyning om en bynær og grundvandsbeskyttende skovrejsning.
Der er rejst cirka 50 hektar skov. Lundagerskov er beliggende bynært ved Assens, og det har derfor været fokus på, at skoven skulle sikre andre interesser end blot grundvandsbeskyttelse. I partnerskabet har der derfor været fokus på, at skoven skulle sikres en væsentlig rekreativ funktion for borgere og besøgende.
Udtagning af lavbundsjorde / Assens-modellen: Assens Kommune har udviklet en effektiv model til udtagning af landsbrugsjorde, der baserer sig på dialog, tidlig inddragelse og samarbejde. Lodsejerne får mulighed for at foreslå ændringer i området og komme med særlige ønsker til, hvad områderne skal kunne fremover. Udtagningen af landbrugsjord har forskellige formål og er finansieret af EU-støtteordninger.
I vådområdeprojekterne tages landbrugsjord ud af drift, og kvælstofholdigt drænvand bringes ud på terræn, hvor naturlige kemiske processer frigør kvælstoffet fra vandmiljøet. I klima-lavbundsprojekterne reduceres landbrugets klimaaftryk, da udtagningen af tørveholdig landbrugsjord reducerer udledning af drivhusgasser, når dræningen ophører, og jorden dermed opnår mere naturlige tilstande. Udtagningen af jord i klima-lavbundsprojekter kan samtidig bidrage til et bedre vandmiljø, da udledningen af kvælstof ofte også reduceres.