Skip til hoved indholdet

Blog – Kongeparrets besøg den 21. august 2024

Deres Majestæter Kongen og Dronningen besøger i løbet af dagen en række steder. Den røde tråd gennem besøgene er bæredygtighed, social ansvarlighed og betydningsfulde fællesskaber for børn og unge. Følg med i Kongeparrets besøg i løbet af dagen.

21:38 Dannebrog lægger fra kaj


Kongeskibet Dannebrog er nu stævnet ud fra Assens Havn til lyden af fælles sang fra Assens Syngedrenge og de fremmødte borgere - og til synet af det smukkeste fakkelskær fra borgere både på land og til vands. En begivenhedsrig og eventyrlig dag i Assens slutter nu.

Det har været en stor ære at vise vores Kongepar Assens, og en hjertelig tak skal lyde til H.M. Kongen og H.M. Dronningen for at lægge vejen forbi Assens på Kongeparrets første Sommertogt.

Ligeledes tak til alle jer, der mødte op og var med til at gøre dagen uforglemmelig - og jer, der fulgte med på vores blog og sociale medier.


19:10 Her ankommer gæsterne til reception på Kongeskibet




Se billederne. Her ankommer de særligt indbudte gæster på den røde løber forud for receptionen på Dannebrog.


19:00 Her er gæstelisten til den officielle middag på Kongeskibet Dannebrog

H.M. Kongen og H.M. Dronningen er værter ved en officiel middag på Kongeskibet Dannebrog for særligt indbudte gæster.

Du finder gæstelisten her: https://www.kongehuset.dk/


16:35 Kongeparret trækker sig tilbage på skibet


Nu trækker Kongeparret sig tilbage på Kongeskibet Dannebrog.

Kl. 19.30 afholder H.M Kongen og H.M. Dronningen en officiel reception for særligt indbudte gæster på Kongeskibet.


16:28 Kongeparret hører om byens udvikling på Willemoes Plads



Willemoes Plads var fyldt af mennesker, da Deres Majestæter nåede den nye havneplads foran Kulturkajen.

Her vil borgmester Søren Steen Andersen fortælle Kongeparret om, hvordan Assens by er midt i en kæmpe transformation.

I 2023 blev den første del af transformationen af Assens by en realitet. Her åbnede Willemoes Plads, som er det moderne og inkluderende byrum, som Kongeparret nu er ankommet til. Bag Deres Majestæter ses Kulturkajen, som er det gamle rådhus, der nu er omdannet til et multifunktionelt kulturhus, som både danner ramme om kulturoplevelser, og huser bibliotek, erhvervs- og turismeudviklingskontor og kompetencecenteret Kompasset.

Den næste etape af byudviklingen er også i fuld gang. For på Midtermolen, hvor Kongeskibet i dag har lagt til, skal Kyst- og Lysfiskercenteret bygges. Et center, hvor gæsterne får mulighed for at komme helt tæt på livet under havoverfladen og lære om, hvordan vi bedst muligt passer på vores fælles vandnatur. Det forventes at stå færdigt i 2027.

Men udviklingen stopper ikke her. Hele den nordlige del af Assens Havn skal også udvikles, så det bliver et bynært havneområde med mulighed for boliger, hotel, restauranter, cafeér og meget mere.

Formålet er, at skabe fremtidens Assens, hvor byen og havnen hænger bedre sammen, så der også i fremtiden er aktivitet, handel og liv i Assens.


16:24 ”En by i Lyset” opføres for Kongeparret


I anledning af Assens’ 500-års Købstadsjubilæum har byen fået en ny sang. ”En by i Lyset” er titlen på hyldesten til Assens, som Kongeparret blandt meget andet kunne opleve på dagens købstadsvandring gennem Østergade.

Her har vi leet og fnyset og gyset

fra boplads til købstad i tusinder år.

At bo på en kyst er at leve i lyset

og tro vi kan mer' end vi tror, vi formår

Sådan lød det, da Vestfynskoret opførte sangen for Kongeparret. Sangen er skrevet til Vestfynskoret på initiativ af korets leder Jesper Frovin Jensen. Melodien er komponeret af Alexander Damsgaard og teksten er forfattet af Christian Kronman.

Udviklingen af sangen er sket med økonomisk støtte fra Assens Kommunes Kulturpulje og fra Fonden for Fynske Bank.



16:19 Se de historiske billeder, hvor Kongeparret går gennem Assens


Kongeparret hilser på de mange fremmødte på byvandringen ned gennem Østergade.

Se de stemningsfulde billeder her.

https://sommertogt.assens.dk/besoegssteder/koebstadsvandring-i-assens-by


15:50 Byvandringen begynder i Plums Gård



Kongeparret er nu ankommet til Plums Gård. Det er her, at byvandringen med fokus på historien om byens udvikling begynder.

I 1524 bekræftede Frederik 1. Assens bys købstadsprivilegier. Dét er baggrunden for, at byen i 2024 fejrer købstadens 500-års jubilæum.

Derfor skal Kongeparret på byvandring, hvor turen begynder i Plums Gård videre til Museum Willemoesgaarden, ned ad Østergade til Willemoes Plads.

Her vil Johan Møhlenfeldt Jensen, museumschef Museum Vestfyn og Ingrid Vatne museumsinspektør, Museum Vestfyn, fortælle om byens historie blandt andet med fokus på de to historiske bygninger:

Plums Gård er en af byens mest velbevarede købmandsgårde i Assens By. Købmandsgårdene havde stor betydning for byens økonomi, og Plums Gård er et eksempel på en hel lille verden med dens mange funktioner. Familien Plum havde en vidtforgrenet virksomhed og var gennem generationer en af Danmarks største købmandsforretninger inden for tømmer, jern og håndcremer.

Willemoesgaarden er opført i 1600-tallet. Bygningen har ad flere omgange fungeret som købmandsgård og magasin. Bygningen har derudover fungeret som amtstue, hvor bønder og borgere betalte deres skat og amtsforvalterne boede med sin familie. Bygningen har sit navn efter den lokale søhelt Peter Willemoes’ (1783-1808), som blev født i bygningen.


15:30 WaterCare fortæller om deres arbejde for et bedre miljø


Klimaforandringer, miljø og social ansvarlighed var temaet, da H.M. Kongen og H.M. Dronningen besøgte produktionsvirksomheden WaterCare i Assens.

Når det regner, løber vandet ud i vores vandløb, søer og havet. Udfordringen er, at regnvandet også slæber en masse uønskede partikler med sig. Det kan være rester af byggestøv og -affald, metaller, kemi, dækrester og mange andre ting, hvilket er skidt for miljøet, vandnaturen og dyrene.

Den udfordring ville den passionerede lystfisker, Henrik Rønnest, gerne gøre noget ved. Derfor stiftede han i 2002 virksomheden WaterCare.

Under besøget fik Kongeparret indsigt i, hvordan WaterCare arbejder med at udvikle tanke og brønde, som kan hjælpe med at håndtere de stigende mængder af regnvand, som skal opsamles, adskilles og renses, inden det løber ud i åer, vandløb og søer.

Under besøget fik Kongeparret også lejlighed til at hilse på virksomhedens medarbejdere og høre mere om, virksomheden har fokus på social ansvarlighed.

Kongeparret blev budt velkommen af stifter, Henrik Rønnest og administrerende direktør, Nick Rønsner, som sammen med udviklingsdirektør, Jacob Leksander, vil vise Deres Majestæter rundt på virksomheden.

Ved ankomsten modtog Kongeparret en buket bestående af vilde blomster fra området, som 7-årige Alberte Rimfort overrakte.


15:00 Kongeparret var med i laboratoriet



I forbindelse med besøget på Assens Forsyning deltog Kongeparret i indvielsen af Kredsløbslaboratoriet, som er Assens Forsynings nye skoletjeneste til elever i 7.-9. klasse.

Gennem praktiske forsøg i laboratoriet får børn og unge en forståelse for spildevandets rejse og lærer, hvordan man håndterer spildevandet på en bæredygtig måde til gavn for mennesker, dyreliv og miljø.

Her var Kongeparrets med i undervisningen, og sammen med elever fra Ebberup Skole lavede H.M Kongen og H.M. Dronningen forsøg i laboratoriet.

KredsLab er et heldagsforløb med fokus på bæredygtig håndtering af spildevand og er opbygget som et praktisk alternativ til undervisning i klasselokalet, som supplerer de faglige mål i de tre naturfag i skolen. Fra august 2024 kan alle kommunens skoler benytte tilbuddet.


14:40 Kongeparret besøger til den højteknologiske Forsyningspark


H.M. Kongen og H.M. Dronningen er nu ankommet til Forsyningsparken hos Assens Forsyning. Her blev Kongeparret budt velkommen af bestyrelsesformand John Buur Christiansen og direktør Henrik Gregers Boesen.

På besøget skal Deres Majestæter se Assens Forsynings nye højteknologiske renseanlæg, som renser spildevand på en måde, som bruger mindre energi og er mere klima- og miljøvenlig end tidligere.

Det nye rensningsanlæg blev taget i brug i 2023, og ud over spildevandshåndtering, producerer det også biogas.

Biogassen bliver omdannet til varme og el, som renseanlægget bruger.

Senest i 2030 vil spildevandet fra hele Assens Kommune blive renset her, og de gamle renseanlæg vil være udfaset.

Allerede nu producerer biogasanlægget cirka halvdelen af energiforbruget i renseanlægget. Når al spildevandet i kommunen bliver renset på det nye anlæg, forventer Assens Forsyning, at anlægget producerer mere energi, end det bruger. Samtidig viser undersøgelser, at udledningerne af f.eks. fosfor og kvælstof til miljøet er nedbragt markant med det nye anlæg.

Kongeparret vil desuden få indblik i, hvordan projektet også indebær en større omlægning af ledningsnettet i kommunens større byer, så man får separeret regn- og spildevand. På den måde får man klimasikret byerne mod oversvømmelser ved at lede regnvandet ud i klimasøer og dermed aflaste de pressede kloakker.

I Forsyningsparken vil Kongeparret desuden deltage i indvielsen af Forsyningens nye Kredsløbslaboratorium. Det er en ny læringstjeneste, hvor børn og unge får en forståelse for spildevandets rejse og lærer, hvordan man håndterer spildevandet på en bæredygtig måde til gavn for mennesker, dyreliv og miljø.


13:50 Jorden under Skovpavilionen har også en kongelig historie


I 1885 blev Assens Skovpavillon bygget i Skovanlægget i Assens. Det blev bygget på jord, som også rummer lidt royal historie.

Det er nemlig bygget på fire og en halv tønder land, som i sin tid blev skænket til Assens by af den daværende Konge, og som efterfølgende fungerede som bymark.

I 1827 blev der så etableret en lystskov på jorden.

Planterne til lystskoven fik byen på foranledning af Prins Christian Frederik, den senere Kong Christian IX, som i sin funktion af guvernør over Fyns Stift havde anbefalet en ansøgning til forstvæsenet om at tildele Assens By, hvad der var behov for.

I 1855 startede musikus Frederik Larsen koncerter i anlægget, og i 1861 etablerede gæstgiver Schweitz fra Hotel Phønix et ”Tivoli en miniature- med brillant Wauxhal og hornmusik” ved anlæggets vestlige indgang.

I 1885 blev Assens Skovpavillon indviet og på foranledning af Assens Orkester blev der i tilknytning til skovpavillonen i 1918 efter ansøgning til byrådet bygget en musikpavillon.

Gennem årene har skovpavillonen været et værdifuldt samlingssted for byens og egnens borgere, hvilket det også er i dag til den officielle frokost i forbindelse med Kongeparrets besøg i Assens.


13:40 Syngedrengene står klar til at synge til frokosten


Her står Syngedrengene ved Vor Frue Kirke i Assens klar i Skovpavillionen.

De skal nemlig synge ”Nu blomstertiden kommer”, som er en svensk folkemelodi af C. J. Brandt under frokosten.

Syngedrengene ved Vor Frue Kirke, Assens, er Danmarks ældste drenge- og mandskor og har fungeret uafbrudt siden 1856.

Det er et firestemmigt kor med 20-25 sangere i 10-28-årsalderen.

Syngedrengene dirigeres af Rasmus Tofte-Hansen.


13:35 Sådan ser bordet ud til frokosten



Her kan du få et smugkig ind i lokalet, hvor frokosten afholdes.

Her kan du se, hvordan der er dækket op med blandt andet bordkort og menukort, som er produceret af Deslers Grafisk Hus i Assens.

Deslers Grafisk Hus har været en fast bestanddel af lokalsamfundet på Vestfyn siden virksomhedens begyndelse som bogtrykkeri i 1950’erne.

Bordkort og menukort, som udsmykker bordene ved frokosten, er et eksempel på, hvordan man med få virkemidler, genbrugsmaterialer og ny teknologi kan skabe unikke løsninger og kreative udtryk.

I designprocessen har Deslers arbejdet med nøgleordene Assens by, natur og selvfølgelig havudsigten.


13:30 Se hvad Kongeparret og gæsterne skal have at spise

Frokosten består af to anretninger – en forret og hovedret med fokus på lokale råvarer og bæredygtighed.

Forret:

Røget havørred fra Lillebælt med rygeost, sprødt rugbrød, radiser og krydderurtesalat.



Hovedret:

Carpaccio af okse fra Bobakkerne med trøffelmayonnaise, hasselnødder, kapers og parmesan.


De to serveringer er tilberedt af kokkene Klaus Ole Jensen og Martin Pilsmark.

Det søde til kaffen består af Tapas Cheesecakes fra Bakii Cakes i Aarup og chokolade fra Summerbird i Assens.

Til menuen serveres en lokal hvidvin fra AggerVIN: Agger SOLARIS 2022.


13:18 Skovpavillionen danner rammen om frokosten


Deres Majestæter er nu ankommet til Skovpavillonen i Assens, hvor den officielle frokost vil foregå.

Den ikoniske røde bygning af træ har i over 100 år været et værdifuldt samlingssted i byen ved nationale mærkedage, byfester, foreningsaktiviteter og private arrangementer.

I dag danner Skovpavillionen rammen om den officielle frokost for særligt indbudte gæster, som Assens Kommune er vært for.

Ved ankomsten i det smukke grønne område spillede Assens Harmoniorkester ”Kronprinsesse Marys Honnørmarch”, og Kongeparret blev budt velkommen af Hanne Plechinger og Stig Nør Larsen, der til daglig driver Helnæs Mølle Outdoor & Ferieboliger.

Frokosten består af to serveringer samt lidt sødt. Vi afslører menuen her på bloggen om lidt.


13:15 Her kan du se, hvem der deltager i frokosten

Næste stop for Kongeparret er den officielle frokost, som Assens Kommune er vært på. Den vil foregå i Skovpavillonen.

Her kan du se, hvem de 115 særligt indbudte gæster er, der deltager og repræsenterer Assens Kommune under frokosten.


13:00 Børn planter træ sammen med Kongeparret


I dag kunne børnene fra Uglebo Børnehave sammen med Kongeparret hjælpe et særligt træ til at spire og gro i Lundager Skov.

Sammen plantede Kongeparret og børnene nemlig et træ i den 50 hektar store skov.

Lundager Skov er en forholdsvis ny skov, som er etableret i 2021 i et partnerskab mellem Naturstyrelsen, Assens Kommune og Assens Vandforsyning for at passe på grundvandet.

Ved ankomsten blev Kongeparret modtaget af skovrider Jakob Harrekilde Jensen fra Naturstyrelsen og Kim Walsted Knudsen, som er afdelingsleder i Miljø og Natur i Assens Kommune.

Ved besøget fik Kongeparret indblik i, hvordan den 50 hektar store skov er rejst i sammenspil med lokalområdet for at beskytte grundvandet i et område, som bidrager med drikkevand til mere end 3000 husstande.

Lundager Skov er et af mange eksempler på, hvordan Assens Kommune gennem partnerskaber, dialog og tidlig involvering lykkes med at gennemføre projekter, som gavner grundvandet, klimaet og biodiversiteten, og samtidig indtænker andre formål i projekterne.

Under besøget fortalte projektleder i Assens Kommune, Jannik Seslef også Kongeparret om, hvordan Assens Kommune generelt arbejder med at udtage landbrugsjord til naturformål – herunder grundvandsbeskyttelse. Her har Assens Kommune nemlig stor succes med at tænke mange forskellige ønsker og behov ind i projekterne ved tidligt i forløbet at samle og gå i dialog med alle parter, som har interesse i udviklingen af et område.

Den måde at arbejde på har fået navnet Assensmodellen. En metode, som Assens Kommune i år vandt KL’s Klimapris for.

Læs mere om assensmodellen her:

https://www.assens.dk/om-os/udvikling-og-strategi/klimaindsatsen/assensmodellen

Læs mere her:

https://www.assens.dk/om-os/nyt-fra-assens-kommune/nyheder-og-pressemeddelelser/assens-kommune-vinder-kls-klimapris-2024?term=Assens%20kommune%20vinder%20kl%E2%80%99s%20klimapris%202024



12:20 H.M. Kongen besøgte unikt fodboldhold på grønsværen


Der ventede en unik sportsoplevelse under besøget på Peter Willemoesskolen. Her fik Hans Majestæt Kongen lov til at møde et helt særligt fodboldhold. Et hold hvor alle spiller med nummer 10 på ryggen, og hvor alle er de bedste.

Holdet hedder Assens FC - Optimus, og består af 28 børn og unge med særlige behov. Flere af dem går til dagligt går Pilehaveskolen i Assens.

Her fik H.M. Kongen mulighed for at hilse på spillerne og få indblik i, hvordan de spiller fodbold uden angribere, målmænd eller forsvarer.

Holdet er blevet til virkelighed i et samarbejde mellem ildsjæle fra Pilehaveskolen og Assens Fodbold Club. Det er opstartet som en del af Assens Kommunes projekt; Assens PÅ Sport, hvor formålet er at inkludere børn og unge med forskellige udfordringer i foreningslivet.

På grønsværen fik H.M. Kongen indblik i, hvordan trænerne har minimeret fokus på konkurrence og det at vinde, og skruet op for fokus på hygge, fællesskab og at have det sjovt.

For her er formålet at skabe et tilbud, som er tilpasset børnenes behov og præmisser, så de får flest mulige succesoplevelser, bliver en del af en almindelig idrætsforening, holder fast i sporten og glæden ved at være aktive sammen.


12:18 H.M. Dronningen besøger lektiecafé


På Peter Willemoesskolens tog formand for Røde Kors i Assens Bjarne Toft Olsen imod H.M. Dronningen i skolens lektiecafé, der drives af Røde Kors Assens. Op mod 50 af skolens tosprogede børn deltager hver uge i lektiecaféen for 1. til 9. klasse. Lektiehjælperne består af ca. 30 frivillige, der brænder for at hjælpe børnene med indlæring af det danske sprog og give faglig hjælp til sprog og matematik.

En af de frivillige er 19-årige Ruth. I dag havde hun æren af at fortælle H.M. Dronningen om, hvordan hun selv havde stor glæde af lektiecaféen, da hun var elev på Peter Willemoesskolen.

”Lektiecaféen var en kæmpe gave for mig. Begge mine forældre er tosprogede, og det gav nogle gange en begrænsning i forhold til ordforråd og forståelse. Det er så hyggeligt at føle, at jeg nu gør den samme forskel for nogle andre. Jeg håber, at Dronningens besøg kan skabe mere opmærksomhed omkring lektiecaféer, så konceptet spreder sig til flere skoler”, lyder det fra Ruth, der nu går i 3.G på Vestfyns Gymnasium.



12:15 Kongeparret signerer speciel gæstebog


På Peter Willemoesskolen har H.M. Kongen og H.M. Dronningen signeret skolens gæstebog, der første gang blev taget i brug for 52 år siden. H.M. Dronning Margrethe og H.K.H. Prins Henrik signerede bogen ved et officielt besøg i Assens den 26. juni 1972.

Det var i øvrigt første gang H.M. Dronning Margrethe var på officielt besøg på Fyn som regent – få måneder efter, at hun havde overtaget tronen fra sin afdøde far Kong Frederik 9.


12:03 Rettighedsrådet fortæller Kongeparret om deres arbejde med børns rettigheder


På Peter Willemoesskolen er Kongeparret blevet introduceret for skolens målrettede arbejde med børns rettigheder. Peter Willemoesskolen er UNICEF Rettighedsskole, og eleverne fra skolens Rettighedsråd fortalte Kongeparret om, hvordan hele skolen arbejder med børnerettigheder. Både i hverdagen på skolen og i forhold til børns vilkår i resten af verden.

Eleverne oplever, at når man kender sine egne rettigheder, giver det også et bedre udgangspunkt for at sætte sig ind i andres rettigheder og en lyst til at forbedre vilkårene for alle børn, så alle trives og har det godt.


11:53 En buket af mangfoldighed


Buketten, som H.M. Dronningen får overrakt på Peter Willemoesskolen er sammensat af nøje udvalgte blomster, som er dyrket og bundet hos Nannastad i Kværndrup. Her dyrkes blomsterne uden brug af giftstoffer og kemi, hvorefter de tørres nænsomt for at bevare den naturlige farve. Buketten symboliserer mangfoldigheden på Peter Willemoesskolen – og det har været et ønske at visualisere, hvordan mangfoldighed er en styrke i de rette hænder. Buketten består blandt andet af pæoner, dahlia, smørblomster, kinesisk malurt, rejnfan, helichrysum og tidselkugle.

Buketten overrækkes af Aliz Talal Yahya Luft Allah Al-Washeai fra 1.A og Per Brodersen fra 8.A.


11:50 H.M Kongen og H.M. Dronningen er nu ankommet til Peter Willemoesskolen


Flere hundrede elever fra både Peter Willemoesskolen og Pilehaveskolen i Assens tog imod Kongeparret med en smuk flagallé. Mens Kongeparret hilste på eleverne, sang eleverne skolens egen sang, ”Peter Willemoessangen” – akkompagneret af skoles musiklærere.

H.M. Kongen og H.M. Dronningen blev budt velkommen af skoleleder Thomas Lykkegaard Pedersen og de to blomsterbørn Aliz Talal Yahya Luft Allah Al-Washeai fra 1. A og Per Brodersen fra 8.a.

Peter Willemoesskolen er byens lokale skole med 200 elever fra 13 forskellige nationer.

Det bruges som et aktiv, og giver skolens elever en unik mulighed for at blive klogere på forskellige kulturer i deres hverdag. Skolen er certificeret som Unicef Rettighedsskole og beskæftiger sig derfor meget med bl.a. børns vilkår i andre lande. Kombinationen af ovenstående giver eleverne stærke kompetencer inden for kulturforståelse. Skolen har desuden tradition for at deltage i byens årlige sambaoptog; bl.a. som led i at lære eleverne om betydningen af frivillighed og det at give noget tilbage til byen.


11:45 Kongeparret modtager Verner Panton-gave med lokalhistorisk perspektiv


I forbindelse med Kongeparrets besøg på Assens Rådhus har erhvervslivet og Assens Kommune i fællesskab foræret Kongeparret et eksemplar af det ikoniske sofasystem Pantonova.

Sofasystemet er skabt af den verdensberømte designer Verner Panton, som blev født i Gamtofte lidt uden for Assens i 1928. Det modulære sofasystem produceres af den lokale møbelvirksomhed Montana Furniture i Haarby.

Gaven til Kongeparret består af udendørs-moduler, der kan anvendes i haven.

Erhvervslivet og Assens Kommune har med særlig tilladelse fra Verner Pantons efterkommere fået fremstillet gaven til Kongeparret i kommunens blå signaturfarve.

Du kan læse hele historien om den ikoniske gave her: Gave til Kongeparret: Verdensberømt design med lokal historie


11:20 Se borgmesterens tale til Kongeparret


Her er den tale, som borgmester Søren Steen Andersen har holdt til Kongeparret under den officielle velkomsceremoni på Assens Rådhus.



11:09 Blomster til buketten er fremdyrket i privat have og kummefryser


Den primære blomst i buketten, som H.M. Dronningen fik overrakt ved Kongeparrets ankomst til Assens Rådhus, er Dronning Mary-tulipaner.

Tulipanerne er dyrket privat af tidligere slotsgartner på Gavnø Slot, Peter Agger fra Haarby, som i sin tid bragte tulipanen fra Holland til Danmark på foranledning af Baronesse Helle Reedtz Thott.

Tulipanen blev døbt af den daværende Kronprinsesse Mary på Gavnø Slot i 2009.

Der var spænding til det sidste om, hvorvidt det ville lykkes Peter Agger at fremdyrke tulipanerne til buketten i august måned – den historie kan du læse her: Spænding om blomsterbuket til det sidste


Buketten overrækkes af Line Lykke Sørensen.


11:03 Kongeparret ankommer med karet til Assens Rådhus



Der var tætpakket med mennesker og flag, da kareten og de mange heste kørte ind til den gamle sukkerfabrik, der i dag huser Assens Rådhus.

Her skal den officielle velkomstceremoni foregå.

Først vil borgmester Søren Steen Andersen holde den officielle velkomsttale, og dernæst vil Kongeparret hilse på Byrådet og direktionen i Assens Kommune.

Til ceremonien serveres der mousserende vin fra den lokale Agger VIN, chokolade fra Summerbird Organic, Ærli’ flødeboller, samt en let appetizer i form af små canapés fra Marcussens Hotel i Assens.

De to canapeer består af:

Fynsk hummersalat toppet med urtesalat: Smørstegt surdejsbrød med fynsk hummer fanget i Lillebælt med grønne asparges fra Torup Bakkegård.

Fynsk ostecreme og røgede gulerødder: Smørstegt surdejsbrød af mel fra fynsk økologisk mølleri med Letrøget fynske gulerødder samt fynsk kartoffel.

Undervejs i ceremonien vil tre dygtige musikere fra Assens Musikskole skabe stemning med akustiske numre i baggrunden.

Læs mere om den historiske rådhusbygning her: https://sommertogt.assens.dk/besoegssteder/modtagelse-paa-assens-raadhus



10: 45 Historien bag den hvide hest


Den kongelige karet, der lige nu kører gennem Assens, eskorteres af omkring 60 heste fra blandt andet Gardehusarregimentets Hesteskadron. Mens kareten trækkes af 4 hvide Kladruberheste.

I ældre tider var hvidfødte heste meget sjældne og efterspurgte som paradeheste og til at trække de europæiske kongers og fyrsters kareter.

Indavl betød imidlertid, at den Kongelige Stald-Etats bestand af hvide heste var uddød i begyndelsen af 1900-tallet, og man måtte låne sig frem til en hvid hest, da Christian 10. skulle ride over Kongeågrænsen ved Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920.

På opfordring fra Prins Henrik besluttede man i 1994, at der igen skulle være hvide heste ved Den Kongelige Stald-Etat.

Valget af heste faldt på skimler af racen Kladruber, som siden midten af 1500-tallet har været avlet primært til kørsel med vogn eller karet.

Hesten stammer fra Tjekkiet og er nært beslægtet med Lipizzanerhesten, som blandt andet kendes fra Den Spanske Rideskole i Wien.

Kilde: https://www.kongehuset.dk/

Foto: Gardehusarregimentets Hesteskadron


10:41 Plums gård og den kongelige karet er begge fra slutningen af 1800-tallet


Kongeparret kører i dag i den smukke sorte karet gennem Plums Gård i Assens.

Kareten er bådformet og kaldes for en landauer. Det er den største af Kongeparrets to Landauere.

I vognen er der plads til fire siddende personer. De Kongelige sidder altid med udsyn i kørselsretningen, mens øvrige passagerer, som i dag er borgmester Søren Steen Andersen og ægtefælle Laura Greve Andersen, sidder modsat kørselsretningen.

Forrest på vognens buk sidder livkusken, som kører vognen, mens der bag på vognen er plads til to vogntjenere, som typisk er en jæger og en biløber.

Landaueren har fungeret som transportmiddel for skiftende danske regenter gennem årene, og den har været benyttet ved mange officielle og ceremonielle lejligheder i Kongehuset.

Vognen vejer 650 kg, og kan udstyres med en sort læderkaleche alt efter vejret.

Den sorte landauer, som Kongeparret kører i i dag, er bygget i slutningen af 1800-tallet, ligesom Plums Gård, som danner den smukke kulisse til den historiske karettur.

Kilde: https://www.kongehuset.dk/


10:35 Kongeparret kører i karet gennem Assens


Byen er fyldt af glade børn og unge, voksne og ældre, som er kommet fra nær og fjern, for at se Kongeparret, mens de kører karet gennem Assens by.

Her kan du se de historiske billeder fra karetturen, efterhånden som de tikker ind: https://sommertogt.assens.dk/besoegssteder/karetkoersel-gennem-assens-by

Der er flere muligheder for at få et glimt af Kongeparret i løbet af dagen. Se hvor det er muligt her: https://sommertogt.assens.dk/praktiske-oplysninger/gode-publikumspladser


10:15 Stor drøm går i opfyldelse for Amanda


I dag fik 11-årige Amanda Lerche Strøbæk, som til dagligt går i 5. klasse på Strandmølleskolen, opfyldt en stor drøm.

Amanda har nemlig en særlig interesse for Kongehuset og Kongefamilien. Derfor blev hun meget glad, da hun fik at vide, at hun skulle overrække den officielle buket til H.M. Dronningen ved Kongeparrets ankomst til Assens Havn.

”Jeg har rigtig mange gode sommerfugle i maven, og jeg glæder mig helt vildt”, sagde hun før den store dag.

I dag kom dagen så endelig, hvor Amanda stolt kunne overrække buketten, som består af vilde blomster fra Assens og omegn.

Buketten er bundet af Annette Jakobsen fra blomsterbutikken Frk. Jakobsen i Assens.


10.00 Byen tager imod Kongeparret med flag og sang Hans Majestæt Kongen og Hendes Majestæt Dronningen er nu ankommet med Kongeskibet Dannebrog til Assens.


På Assens Havn blev Kongeparret modtaget af borgmester, Søren Steen Andersen, og en masse glade, spændte mennesker, der var mødt op med flag.

Sammen råbte de et nifoldigt leve for Kongeparret og sang ”Kong Christian” til toner fra Slesvigske Musikkorps, mens fanebærerne lod Dannebrog svaje i vinden.

Velkommen til Assens!

Kl. 10.30 vil Kongeparret køre i karet gennem via Østergade Assens by.


08.19  Kongeskibet Dannebrog er på vej til Assens


Kongeskibet Dannebrog har netop rundet sydspidsen af Helnæs med kurs mod Assens Havn, hvor det lægger til kaj ved Midtermolen klokken 10:00.

Det sker som led i H.M. Kongen og H.M. Dronningens første sommertogt som Kongepar og i anledningen af Assens bys 500-års Købstadsjubilæum.

Kongeparret vil være på officielt besøg i Assens til klokken 21.30 i aften.

Der bliver i løbet af dagen flere muligheder for at komme tæt på Kongeparret, når de blandt andet kører i karet gennem Assens by og deltager i en historisk byvandring gennem Østergade.

Følg med når vi hele dagen dækker besøget på Facebook, Instagram og på vores liveblog på sommertogt.assens.dk - hvor du i øvrigt også finder det fulde program for Kongeparrets besøg, praktiske informationer og meget mere.



Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

Telefon: 64 74 74 74

Nyttige links